ثبت رضایتمندی
ثبت دیدگاه
تغذیه

پروتئین گیاهی و حیوانی؛ تفاوت چیست؟

عباد رمضان‌زاده ۶ مهر ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۰ ۱۶ دقیقه مطالعه
فهرست عناوین:

نزدیک به 20 درصد بدن انسان از پروتئین ساخته شده است.

از آنجایی که بدن شما پروتئین را در خود ذخیره نمی‌کند؛ مهم است که شما مقدار کافی از این درشت مغذی را به طور روزانه دریافت کنید.

پروتئین مورد نیاز بدن را می‌توان از بسیاری از منابع غذایی جمله گیاهی و حیوانی تأمین کنید.

برخی افراد ادعا می‌کنند که منبع پروتئینی چه حیوانی باشد چه گیاهی، اهمیت چندانی ندارد.

برخی دیگر مدعی‌اند که پروتئین گیاهی نسبت به پروتئین حیوانی بهتر و مناسب‌تر است.

مجله ورزشی علم بدن در این مطلب این دو نوع پروتئین را با یکدیگر مقایسه خواهد کرد. با ما همراه باشید.

مشخصات اسید آمینه پروتئین‌‌های گیاهی و حیوانی با یکدیگر فرق می‌کنند.

پروتیئن مصرفی ما به اسید‌های آمینه‌ تجزیه می‌شود.

پروتئین‌ها و اسید‌های آمینه تقریباً در تمام فرآیندهای متابولیسمی بدن نقش دارند.

هرچند، هر پروتئین دارای انواع خاصی از اسید‌های آمینه است.

به نظر‌ می‌رسد پروتئین‌های حیوانی، توازن خوبی از تمام پروتئین‌های مورد نیاز ما را دارا هستند؛ در حالی که مقدار برخی اسید‌های آمینه در بعضی پروتئین‌های گیاهی کم است.

برای نمونه، برخی از اصلی‌ترین پروتئین‌های گیاهی، غالباً دارای مقادیر کمی از متیونین، تریپتوفان، لیسین و ایزولوسین هستند.

چکیده مطالب

تمام پروتئین‌ها از آمینواسیدها تشکیل می‌شوند و مقدار و نوع هر یک از این اسید‌های آمینه در هر منبع پروتئینی متفاوت است.

 

پروتئین‌های حیوانی برخلاف پروتئین‌های گیاهی کامل هستند

به صورت کلی نزدیک به 20 نوع اسید آمینه وجود دارد که بدن انسان از آن‌ها برای ساخت پروتئین‌ها استفاده می‌کند.

این اسید‌های آمینه به دو گروه ضروری و غیر ضروری تقسیم می‌شوند.

بدن شما می‌تواند اسید‌های آمینه‌ غیر ضروری را تولید کند ولی اسید‌های آمینه‌ی ضروری را باید از طریق رژیم غذایی جذب شوند.

بدن شما برای سالم ماندن به نسبت درستی از تمام اسید‌های آمینه ضروری نیازمند است.

منابع پروتئین حیوانی از جمله گوشت، ماهی، گوشت طیور، تخم مرغ و لبنیات، درست شبیه پروتئین‌های موجود در بدن شما هستند.

پروتئین‌های حیوانی حاوی تمامی اسید‌های آمینهی ضروری هستند که بدن شما برای بهترین کارایی خود به آن‌ها نیازمند است؛ به همین دلیل این پروتئین‌ها به عنوان منابع پروتئینی کامل شناخته می‌شوند.

در طرف مقابل، منابع پروتئین گیاهی از جمله لوبیا، عدس و آجیل، منابع پروتئینی ناکامل به حساب آمده و فاقد یک یا چندین ‌اسید آمینه ضروری هستند  که بدن شما نیازمند آن‌ها است [۱].

برخی منابع گزارش داده‌اند که پروتئین سویا، کامل محسوب می‌شود. با این وجود، مقادیر بسیار اندکی از دو نوع اسید آمینه ضروری در پروتئین سویا یافت می‌شود که به هیچ عنوان با پروتئین حیوانی قابل قیاس نیست. [۲]

چکیده مطالب

غذاهای حیوانی، باکیفیت‌ترین منابع پروتئینی هستند. منابع گیاهی، داری مقادیر ناکافی و ناچیزی از یک یا چندین اسید آمینه هستند که همین عامل سبب می‌شود جذب تمامی اسید‌های آمینه‌ی مورد نیاز بدن از این طریق دشوار شود.

 

برخی مواد مغذی در منابع پروتئین حیوانی فراوان‌تر هستند

بدون شک پروتئین‌‌‌ها به ندرت به صورت تکی یافت می‌شوند. در اکثر اوقات آن‌ها به همراه طیف وسیعی از سایر مواد مغذی دیده می‌شوند.

غذاهای حاوی پروتئین حیوانی، دارای مقادیر بیشتری از چندین ماده مغذی بوده که غذاهای گیاهی فاقد آن‌ها هستند.

این مواد عبارتند از:

  • ویتامین ‌B12: ویتامین ‌B12 بیشتر در ماهی، گوشت، عدس و محصولات لبنی یافت می‌شود. اکثر افرادی که از غذاهای حیوانی پرهیز می‌کنند، به کمبود این ویتامین مبتلا هستند. [۳]
  • ویتامین ‌D: ویتامین D در ‌ماهی‌های روغنی، تخم مرغ و لبنیات موجود است. برخی غذاهای گیاهی نیز حاوی این ویتامین هستند اما بدن شما از نوعی از آن که در غذاهای حیوانی یافت می‌شود، بهتر استفاده می‌کند. [۴]
  • DHA: دوکوساهگزائنوئیک اسید (DHA)، یک نوع چربی امگا 3 ضروری است که در ماهی‌های چرب یافت می‌شود. این اسید برای کارکرد سالم مغز بسیار اهمیت دارد و جذب آن از طریق منابع گیاهی دشوار است. [۵]
  • آهن هِم: آهن هِم عمدتاً در گوشت به ویژه گوشت قرمز یافت می‌شود. این نوع آهن بسیار بهتر، نسبت به آهن غیر هِم موجود در غذاهای گیاهی جذب می‌شود.
  • روی: روی به طور عمده در منابع پروتئین حیوانی مانند گوشت گاو، خوک و گوسفند یافت می‌شود. روی همچنین به سهولت از طریق منابع پروتئین حیوانی جذب و استفاده می‌شود. [۶]

بدون شک تعداد زیادی ماده مغذی نیز وجود دارد که در گیاهان یافت شده و غذاهای حیوانی حاوی آن‌ها نیستند. به همین دلیل رعایت توازن و تعادل در مصرف این دو منبع، بهترین راه برای جذب تمامی مواد مغذی مورد نیاز است.

چکیده مطالب

برخی مواد مغذی از جمله ویتامین B12، ویتامین D، اسید چرب امگا 3 DHA، آهن هِم و روی، در منابع پروتئین حیوانی بیشتر یافت می‌شوند.

 

خطر بیماری در برخی از گوشت‌ها

گوشت قرمز، یک منبع پروتئینی باکیفیت محسوب می‌شود.

بر طبق چندین مطالعه مشاهده‌ای، مصرف گوشت قرمز با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی ، سکته مغزی و مرگ زودرس ارتباط مستقیم دارد. [۷، ۸، ۹]

هرچند مطالعات آتی نشان داده‌اند که این مشکل مربوط به تمامی گوشت‌های قرمز نمی‌شود بلکه فقط مربوط به گوشت‌های فرآوری شده است.

در یک مطالعه مشاهده‌ای بزرگ مقیاس، 448,568 نفر مورد بررسی قرار گرفتند؛ این مطالعه نشان داد که بین مصرف گوشت فرآوری شده و افزایش خطر مرگ رابطه‌ای مستقیم وجود دارد در حالی که مصرف گوشت قرمز فرآوری نشده هیچ تأثیری در این رابطه ندارد. [۱۰]

مطالعه دیگری بر روی 34,000 زن، مشاهدات مشابهی را نشان داد. در این مطالعه، مصرف گوشت فرآوری شده با نارسایی‌های قلبی مرتبط دانسته شده است. [۱۱]

همچنین یک بررسی بزرگ مقیاس از 20 مطالعه نشان داد که رابطه‌ای مستقیم بین مصرف گوشت فرآوری شده و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی و دیابت وجود دارد. علاوه بر این باز هم هیچگونه ارتباطی بین این امراض با مصرف گوشت فرآوری نشده یافت نشد. [۱۲]

مطالعات دیگر تایید کرده‌اند که مصرف گوشت قرمز ارتباطی با ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی ندارد. [۱۳، ۱۴]

با این وجود مطالعه‌ای نشان داد که مصرف روزانه یک پرس گوشت طیور به جای گوشت قرمز، خطر سکته مغزی را 27 درصد کاهش می‌دهد. [۷]

علاوه بر این، خطرات تهدید کننده سلامتی مربوط به گوشت قرمز، هیچ ارتباطی به ماهی و سایر گوشت‌ها از جمله بوقلمون و مرغ ندارد.

چکیده مطالب

گوشت قرمز فرآوری شده، خطر ابتلا به بیماری را افزایش می‌دهد. گوشت قرمز فرآوری نشده و سایر گوشت‌های کم چرب، عمدتاً سالم و مفید هستند.

 

رژیم‌های سرشار از پروتئین‌های گیاهی، فواید فراوانی دارند

رژیم‌های سرشار از پروتئین‌های گیاهی از جمله رژیم گیاهخواران، فواید فراوانی دارند.

بر طبق مطالعات، گیاهخواران معمولا  وزن کمتر، کلسترول کمتر و سطوح فشار خون پایین‌تری دارند.

همچنین آن‌ها نسبت به غیر گیاهخواران در معرض ریسک کمتری در ابتلا به سکته مغزی، سرطان و مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی-عروقی قرار دارند. [۱۵]

خطر کمتر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی

مطالعه‌ای نشان داد که یک رژیم غنی از پروتئین (نزدیک به نصف آن از منابع گیاهی بود) در مقایسه با یک رژیم متداول یا یک رژیم پرکربوهیدراتی سالم، می‌تواند فشار خون، سطوح کلسترول و خطر بیماری‌های قلبی-عروقی را به نسبت بیشتری کاهش دهد. [۱۶]

آزمایش اکو اتکینز به این نتیجه رسید که یک رژیم کم کربوهیدرات و سرشار از پروتئین گیاهی در مقایسه با یک رژیم پرکربوهیدراتی و کم چربی، تاثیر بیشتری در کاهش کلسترول و فشار خون دارد. [۱۷]

خطر کمتر در ابتلا به دیابت نوع 2

یک مطالعه کم مقیاس بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که می‌توان با جایگزینی 2 پرس گوشت قرمز با حبوبات به مدت 3 روز در هفته، سطوح کلسترول و قند خون مبتلایان را بهبود بخشید. [۱۸]

مطالعه 6 هفته‌ای کم مقیاس دیگری بر روی دیابتی‌ها وجود دارد که یک رژیم سرشار از پروتئین گیاهی را با یک رژیم سرشار از پروتئین حیوانی مقایسه می‌کند و برخلاف مطالعه قبلی، این مطالعه هیچ تفاوتی بین این دو رژیم در سطوح قند خون، کلسترول و فشار خون نیافت. [۱۹]

حفاظت در برابر افزایش وزن

رژیم‌های سرشار از پروتئین‌های گیاهی می‌توانند به کنترل وزن فرد کمک کنند.

مطالعه‌ای مشاهده‌ای بر روی 120,000 مرد و زن  بالای 20 سال انجام گرفت؛ این مطالعه رابطه‌ای مستقیم بین مصرف آجیل بیشتر و کاهش وزن یافت. [۲۰]

همچنین مصرف روزانه یک پرس لوبیا، نخود، عدس یا نخودفرنگی می‌تواند احساس سیری شما را افزایش داده و به مدیریت و کاهش وزن بهتری منجر شود. [۲۱]

ارتباط داشتن به معنای قطعیت نیست

این نکته حائز اهمیت است که مطالعات مشاهده‌ای، تنها ارتباطات آماری را گزارش می‌دهند. این مطالعات نمی‌توانند اثبات کنند که آیا این فواید به دست آمده، به علت حذف کردن گوشت از رژیم است یا به علت حذف کردن سایر منابع پروتئین‌ حیوانی.

یک نکته قابل توجه این است که افرادی که رژیم گیاهی دارند، نسبت به افراد عادی بیشتر به سلامت خود توجه می‌کنند. [۲۲]

در نتیجه فوایدی که به رژیم‌های گیاهی نسبت داده می‌شوند، به احتمال قوی مربوط به رژیم غذایی کلی و سبک زندگی سالم‌تر آن‌ها است و هیچگونه ارتباطی با تفاوت ذاتی میان پروتئین‌های حیوانی و گیاهی ندارد. [۲۳، ۲۴، ۲۵]

چکیده مطالب

یک رژیم سرشار از پروتئین‌های گیاهی رابطه‌ای مستقیم با کاهش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی، ابتلا به دیابت و چاقی  دارد؛ این مسئله را می‌توان با سبک زندگی کلی سالم‌تری که گیاهخواران دارند، توجیه نمود.

 

پروتئین‌های حیوانی مفید هستند

با وجود اینکه اکثر اوقات پروتئین حیوانی در مقابل پروتئین گیاهی، ناسالم تلقی می‌شود؛ این پروتئین نیز دارای تاثیرات مثبتی بر روی سلامتی است. [۲۶]

مطالعه سلامت پرستاران گزارش داد که مصرف گوشت طیور، ماهی و لبنیات کم چرب با کاهش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی رابطه‌ای مستقیم دارد. [۲۷]

همچنین خطر حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی-عروقی در افرادی که به طور مرتب ماهی مصرف می‌کنند، کم‌تر دیده می‌شود. [۲۸]

مطالعه‌ای بر روی بیش از 40,000 مرد انجام گرفت و نشان داد در افرادی که به طور مرتب یک یا چندین پرس ماهی در هفته مصرف می‌کردند، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی 15 درصد کم‌تر بود. [۲۹]

علاوه بر این، مصرف تخم مرغ با بهبود سطوح کلسترول و کاهش وزن مرتبط دانسته شده است. مطالعه‌ای بر روی تعدادی زن انجام گرفت؛ این افراد برای صبحانه به جای نان بیگل، تخم مرغ صرف کردند و اعلام کردند که به دنبال آن در طول روز احساس سیری بیشتری داشته و غدای کمتری خوردند. [۳۰، ۳۱، ۳۲]

نکته آخر اینکه مصرف پروتئین‌های حیوانی موجب افزایش حجم عضلانی می‌شود و از کاهش حجم عضلانی ناشی از بالا رفتن سن می‌کاهد. [۳۳، ۳۴، ۳۵، ۳۶]

چکیده مطالب

برخی منابع پروتئین حیوانی رابطه‌ مستقیمی با کاهش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی، بهبود سطوح کلسترول، کاهش وزن و افزایش حجم عضلانی دارند.

 

کلام آخر

با استناد به شواهد، اگر یک سلامتی مطلوب می‌خواهید، باید رژیمی را دنبال کنید که مقادیر کمی گوشت فرآوری شده داشته، سرشار از پروتئین‌های گیاهی باشد، و همچنین دارای منابع پروتئین حیوانی از جمله گوشت گاو علف تغذیه شده، ماهی، گوشت طیور، تخم مرغ و لبنیات باشد. [۲۳]

به دلیل اینکه منابع غذایی پروتئین‌های گیاهی اکثراً پروتئین‌های کم کیفیت‌تری دارند؛ گیاهخواران و وگن‌ها باید مراقب باشند که حتماً یک طیف وسیعی از انواع غذاهای گیاهی را مصرف کنند تا مطمئن شوند که تمامی اسید‌های آمینه‌ی ضروری را دریافت می‌نمایند.

مصرف کنندگان گوشت نیز باید به طور متعادل پروتئین خود را از هر دو گروه غذاهای حیوانیو گیاهی دریافت کنند.

امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با ما در بخش نظرات در ارتباط باشید. مجله ورزشی علم بدن آماده است تا با ارائه مقالات به روز و علمی به سوالات شما پاسخ دهد. شما همراهان گرامی مجله ورزشی علم بدن همچنین می‌توانید با مراجعه به کانال تلگرامی ما در جریان آخرین مقالات و مطالب مجله قرار بگیرید.

1.

"Protein – Which is Best?".[PubMed]

2.

Friedman M and Brandon DL. "Nutritional and health benefits of soy proteins. - PubMed - NCBI". J Agric Food Chem. 2001 Mar;49(3):1069-86. Review[PubMed]

3.

Pawlak R , et al. "The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literature. - PubMed - NCBI". Eur J Clin Nutr. 2014 May;68(5):541-8. doi: 10.1038/ejcn.2014.46. Epub 2014 Mar 26. Review[PubMed]

4.

Romagnoli E , et al. "Short and long-term variations in serum calciotropic hormones after a single very large dose of ergocalciferol (vitamin D2) or cholecalciferol (vit... - PubMed - NCBI". J Clin Endocrinol Metab. 2008 Aug;93(8):3015-20. doi: 10.1210/jc.2008-0350. Epub 2008 May 20. Randomized Controlled Trial[PubMed]

5.

Gebauer SK , et al. "n-3 fatty acid dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefits. - PubMed - NCBI". Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6 Suppl):1526S-1535S. doi: 10.1093/ajcn/83.6.1526S. Review[PubMed]

6.

Cotton PA , et al. "Dietary sources of nutrients among US adults, 1994 to 1996. - PubMed - NCBI". J Am Diet Assoc. 2004 Jun;104(6):921-30. Comparative Study[PubMed]

7.

Bernstein AM , et al. "Dietary protein sources and the risk of stroke in men and women. - PubMed - NCBI". Stroke. 2012 Mar;43(3):637-44. doi: 10.1161/STROKEAHA.111.633404. Epub 2011 Dec 29. Research Support, N.I.H., Extramural; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

8.

Pan A , et al. "Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. - PubMed - NCBI". Arch Intern Med. 2012 Apr 9;172(7):555-63. doi: 10.1001/archinternmed.2011.2287. Epub 2012 Mar 12. Research Support, N.I.H., Extramural[PubMed]

9.

Choi Y , et al. "Consumption of red and processed meat and esophageal cancer risk: meta-analysis. - PubMed - NCBI". World J Gastroenterol. 2013 Feb 21;19(7):1020-9. doi: 10.3748/wjg.v19.i7.1020. Meta-Analysis; Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

10.

Rohrmann S , et al. "Meat consumption and mortality--results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. - PubMed - NCBI". BMC Med. 2013 Mar 7;11:63. doi: 10.1186/1741-7015-11-63. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

11.

Kaluza J , et al. "Long-term processed and unprocessed red meat consumption and risk of heart failure: A prospective cohort study of women. - PubMed - NCBI". Int J Cardiol. 2015 Aug 15;193:42-6. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.05.044. Epub 2015 May 9. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

12.

Micha R , et al. "Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. - PubMed - NCBI". Circulation. 2010 Jun 1;121(21):2271-83. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.109.924977. Epub 2010 May 17. Research Support, N.I.H., Extramural; Research Support, Non-U.S. Gov't; Review; Systematic Review[PubMed]

13.

Larsson SC and Orsini N. "Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis. - PubMed - NCBI". Am J Epidemiol. 2014 Feb 1;179(3):282-9. doi: 10.1093/aje/kwt261. Epub 2013 Oct 22. Meta-Analysis; Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

14.

Abete I , et al. "Association between total, processed, red and white meat consumption and all-cause, CVD and IHD mortality: a meta-analysis of cohort studies. - PubMed - NCBI". Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):762-75. doi: 10.1017/S000711451400124X. Epub 2014 Jun 16. Meta-Analysis[PubMed]

15.

Craig WJ. "Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. - PubMed - NCBI". Nutr Clin Pract. 2010 Dec;25(6):613-20. doi: 10.1177/0884533610385707. Review[PubMed]

16.

Appel LJ , et al. "Effects of protein, monounsaturated fat, and carbohydrate intake on blood pressure and serum lipids: results of the OmniHeart randomized trial. - PubMed - NCBI". JAMA. 2005 Nov 16;294(19):2455-64. Comparative Study; Multicenter Study; Randomized Controlled Trial; Research Support, N.I.H., Extramural; Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.[PubMed]

17.

Jenkins DJ , et al. "The effect of a plant-based low-carbohydrate ("Eco-Atkins") diet on body weight and blood lipid concentrations in hyperlipidemic subjects. - PubMed - NCBI". Arch Intern Med. 2009 Jun 8;169(11):1046-54. doi: 10.1001/archinternmed.2009.115. Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

18.

Hosseinpour-Niazi S , et al. "Substitution of red meat with legumes in the therapeutic lifestyle change diet based on dietary advice improves cardiometabolic risk factors in ove... - PubMed - NCBI". Eur J Clin Nutr. 2015 May;69(5):592-7. doi: 10.1038/ejcn.2014.228. Epub 2014 Oct 29. Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

19.

Wheeler ML , et al. "Animal versus plant protein meals in individuals with type 2 diabetes and microalbuminuria: effects on renal, glycemic, and lipid parameters. - PubMed - NCBI". Diabetes Care. 2002 Aug;25(8):1277-82. Clinical Trial; Comparative Study; Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't; Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.[PubMed]

20.

Mozaffarian D , et al. "Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. - PubMed - NCBI". N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2392-404. doi: 10.1056/NEJMoa1014296. Meta-Analysis; Research Support, N.I.H., Extramural; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

21.

Li SS , et al. "Dietary pulses, satiety and food intake: a systematic review and meta-analysis of acute feeding trials. - PubMed - NCBI". Obesity (Silver Spring). 2014 Aug;22(8):1773-80. doi: 10.1002/oby.20782. Epub 2014 May 13. Meta-Analysis; Research Support, Non-U.S. Gov't; Review; Systematic Review[PubMed]

22.

Clarys P , et al. "Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. - PubMed - NCBI". Nutrients. 2014 Mar 24;6(3):1318-32. doi: 10.3390/nu6031318. Comparative Study[PubMed]

23.

Richter CK , et al. "Plant protein and animal proteins: do they differentially affect cardiovascular disease risk? - PubMed - NCBI". Adv Nutr. 2015 Nov 13;6(6):712-28. doi: 10.3945/an.115.009654. Print 2015 Nov. Review[PubMed]

24.

Ros E. "Nuts and CVD. - PubMed - NCBI". Br J Nutr. 2015 Apr;113 Suppl 2:S111-20. doi: 10.1017/S0007114514003924. Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

25.

"Risk of death from cancer and ischaemic heart disease in meat and non-meat eaters.".[PubMed]

26.

Hu FB and Willett WC. "Optimal diets for prevention of coronary heart disease. - PubMed - NCBI". JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78. Research Support, Non-U.S. Gov't; Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.; Review[PubMed]

27.

Bernstein AM , et al. "Major dietary protein sources and risk of coronary heart disease in women. - PubMed - NCBI". Circulation. 2010 Aug 31;122(9):876-83. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.109.915165. Epub 2010 Aug 16. Research Support, N.I.H., Extramural; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

28.

Mori TA. "Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: epidemiology and effects on cardiometabolic risk factors. - PubMed - NCBI". Food Funct. 2014 Sep;5(9):2004-19. doi: 10.1039/c4fo00393d. Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

29.

Virtanen JK , et al. "Fish consumption and risk of major chronic disease in men. - PubMed - NCBI". Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1618-25. doi: 10.3945/ajcn.2007.25816. Research Support, N.I.H., Extramural; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

30.

Schnohr P , et al. "Egg consumption and high-density-lipoprotein cholesterol. - PubMed - NCBI". J Intern Med. 1994 Mar;235(3):249-51. Clinical Trial[PubMed]

31.

Vander Wal JS , et al. "Egg breakfast enhances weight loss. - PubMed - NCBI". Int J Obes (Lond). 2008 Oct;32(10):1545-51. doi: 10.1038/ijo.2008.130. Epub 2008 Aug 5. Multicenter Study; Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

32.

Vander Wal JS , et al. "Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. - PubMed - NCBI". J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6):510-5. Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

33.

Pennings B , et al. "Minced beef is more rapidly digested and absorbed than beef steak, resulting in greater postprandial protein retention in older men. - PubMed - NCBI". Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):121-8. doi: 10.3945/ajcn.112.051201. Epub 2013 May 1. Comparative Study; Randomized Controlled Trial[PubMed]

34.

Europe PMC. "Dietary animal protein intake: association with muscle mass index in older women. - Abstract - Europe PMC". Abstract: BACKGROUND: Aging is associated with reductions in muscle mass and strength, so-called sarcopenia, and is generally characterized using muscle...[link]

35.

Campbell WW , et al. "Effects of an omnivorous diet compared with a lactoovovegetarian diet on resistance-training-induced changes in body composition and skeletal muscl... - PubMed - NCBI". Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1032-9. Clinical Trial; Comparative Study; Controlled Clinical Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't; Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.[PubMed]

36.

Aubertin-Leheudre M and Adlercreutz H. "Relationship between animal protein intake and muscle mass index in healthy women. - PubMed - NCBI". Br J Nutr. 2009 Dec;102(12):1803-10. doi: 10.1017/S0007114509991310. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

عباد رمضان‌زاده ۶ مهر ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۰
دیدگاه کاربران