ثبت رضایتمندی
ثبت دیدگاه
مکمل های ورزشی

امگا 3؛ انواع و راهنمای خرید

عباد رمضان‌زاده ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۰ ۱۹ دقیقه مطالعه
فهرست عناوین:

 

اسیدهای چرب امگا 3 بسیار برای سلامتی مهم هستند.

بهترین راه برای دریافت مقدار کافی این اسید‌های چرب این است که غذاهای ارگانیک و ساده‌ای مانند ماهی‌های چرب که غنی از امگا 3 هستند را در رژیم غذایی خود قرار دهیم.

اما اگر شما  زیاد از ماهی‌های چرب در سبد تغذیه‌ای خود استفاده نکنید، آنگاه باید به فکر مصرف یک مکمل امگا 3 باشید.

البته با وجود اینکه امروزه مکمل‌های امگا 3 زیادی در دسترس است، اما همه آن‌ها فواید یکسانی برای سلامتی ندارند.

مجله ورزشی علم بدن در ادامه این مطلب هر آنچه که که نیاز است شما درباره مکمل‌های امگا 3 بدانید را  ارائه خواهد کرد. با ما همراه باشید.

 

امگا 3 ها اشکال مختلفی دارند

روغن ماهی در دو شکل طبیعی و فرآوری شده وجود دارد.

چگونگی فرآوری می‌تواند در شکل و حالت اسیدهای چرب اثر بگذارد. این موضوع مهم است؛ زیرا بعضی شکل‌های امگا3 می‌توانند نسبت به بقیه آن‌ها بهتر جذب شوند.

  • ماهی: در ماهی کامل، اسید‌های چرب امگا 3 به شکل اسیدهای چرب آزاد، فسفولیپیدها و تری ‌گلیسیریدها وجود دارند.
  • روغن ماهی: در انواع روغن‌های‌ مرسوم ماهی، اسیدهای چرب امگا 3، اکثراً به شکل تری گلیسیریدها موجود هستند.
  • روغن فرآوری شده ماهی: هنگامی که انواع روغن‌های‌‌ ماهی به منظور خالص شدن یا غلیظ شدن فرآوری می‌شوند، به اتیل است‌ها تبدیل می‌شوند که این مواد در طبیعت یافت نمی‌شوند.
  • تری گلیسیریدها‌ی اصلاح شده: اتیل استرهای موجود در انواع روغن‌های فرآوری شده ماهی می‌توانند به تری گلیسیریدهایی تبدیل شوند که به آن‌ها تری گلیسیریدهای «اصلاح شده» گفته می‌شود.

تمام این شکل‌ها از امگا 3 دارای فوایدی برای سلامتی هستند، اما مطالعات نشان داده‌اند که جذب امگا 3 به شکل اتیل استر‌‌ها به اندازه شکل‌های دیگر مفید نیست [۱، ۲].

به عنوان یک قاعده کلی، جذب امگا 3ها به شکل اسیدهای چرب آزاد (که اکثراً در غذا موجود است) 50 درصد بیشتر نسبت به تری گلیسیریدها و بیشتر بوده و همچنین، جذب تری گلیسیریدها نسبت به اتیل استرها  50 درصد بیشتر است [۳، ۴، ۵].

چکیده مطالب

امگا 3ها در شکل‌های مختلفی موجود بوده و اکثراً به شکل تری گلیسیریدها یافت می‌شوند. برخی انواع روغن‌های‌ ماهی که بیشتر فرآوری شده‌اند، ممکن است دارای اتیل استرهای امگا 3 باشند که جذب آن‌ها کمی ضعیف‌تر است.

 

روغن طبیعی ماهی

روغنی است که عمدتاً به شکل تری گلیسیریدهایی از بافت ماهی روغنی حاصل می‌شود.

این روغن، شبیه‌ترین چیز به ماهی واقعی بوده که شما می‌توانید مصرف کنید.

روغن طبیعی ماهی حاوی چندین ماده مغذی مهم است.

نزدیک به 30 درصد از این روغن، امگا 3 (ٍEPA و DHA) است، در حالی که 70 درصد باقی‌مانده، حاوی دیگر اسیدهای چرب است که می‌توانند به فرآیند جذب کمک کنند [۶، ۷، ۸].

علاوه بر این، روغن طبیعی ماهی حاوی ویتامین‌های ‌A‌‌ و D است و اگر تخمیر بشود، حاوی ویتامین K2 نیز می‌شود.

ماهی سالمون، ساردین و جگر ماهی کاد جزء متداول‌ترین منابع حاوی روغن طبیعی ماهی هستند. این روغن‌ها به طور معمول در حالت مایع یافت می‌شوند و نسبت به روغن‌های فرآوری شده، در مقابل اکسیداسیون مقاومت بیشتری دارند [۹].

چکیده مطالب

روغن طبیعی ماهی، حاوی EPA و DHA است. این روغن، همچنین حاوی ویتامین‌های ‌A و D و دیگر چربی‌هایی که به جذب کمک می‌کنند است.

 

روغن فرآوری شده ماهی

روغن فرآوری شده ماهی معمولاً خالص‌سازی و/یا تغلیظ شده است که چربی‌ها را به شکل اتیل استر درمی‌آورد.

خالص‌سازی، روغن را از آلاینده‌هایی مانند جیوه و PCBها می‌زداید. تغلیظ چربی همچنین می‌تواند سطوح EPA و DHA را افزایش دهد. در واقع، این روغن‌ها ممکن است حاوی 50 تا 90 درصد EPA خالص و یا DHA باشند.

طیف وسیعی از بازار روغن ماهی را روغن‌های فرآوری شده ماهی تشکیل می‌دهند؛ زیرا ارزان قیمت هستند و همچنین به صورت کپسول‌هایی عرضه می‌شوند که در میان مصرف کنندگان محبوب هستند.

به دلیل این که روغن فرآوری شده ماهی به شکل اتیل استر است، بدن، آن را به خوبی روغن طبیعی ماهی جذب نمی‌کند. هرچند، برخی کارخانه‌ها روغن را حتی بیشتر از حد معمول فرآوری می‌کنند تا آن را به شکل یک تری‌ گلیسیرید مصنوعی درآورند که بهتر جذب می‌شود [۱، ۱۰].

به این روغن‌ها، تری گلیسیریدهای اصلاح شده (یا باز-استرشده) گفته می‌شود. آن‌ها، گران قیمت‌ترین مکمل‌های روغن ماهی هستند و تنها درصد کمی از بازار را به خود اختصاص می‌دهند.

چکیده مطالب

روغن‌های فرآوری شده ماهی، خالص‌سازی و تغلیظ شده‌اند. آن‌ها در مقابل اکسیداسیون آسیب پذیرتر هستند و توسط بدن سخت‌تر جذب می‌شوند، مگر این‌ که از طریق فرآوری مصنوعی به تری گلیسیریدها تبدیل بشوند.

 

روغن کریل

روغن کریل از کریل قطب جنوب استخراج شده است که یک جانور کوچک میگو مانند است. روغن کریل حاوی هر دو شکل امگا 3 یعنی تری گلیسیرید و فسفولیپید است [۱۱، ۱۲].

مطالعات فراوانی نشان داده‌اند که امگا 3 از فسفولیپیدهای موجود در روغن کریل به همان خوبی جذب شده که از تری گلیسیریدهای موجود در روغن ماهی جذب می‌شود؛ حتی در برخی موارد، فسفولیپیدها بهتر قابل جذب هستند. [۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۵، ۱۶].

روغن کریل شدیداً در مقابل اکسیداسیون مقاوم است؛ زیرا به طور طبیعی حاوی آنتی‌اکسیدانی قوی به نام آستاگزانتین است [۱۷].

علاوه بر این، کریل‌ها موجوداتی کوچک هستند و طول عمر کوتاهی دارند. بنابراین آن‌ها در طول عمرشان  آلاینده‌های زیادی را ذخیره نمی‌کنند. به همین دلیل، روغن‌ آن‌ها به خالص‌سازی نیاز ندارد و به ندرت به شکل اتیل استر یافت می‌شود.

چکیده مطالب

روغن کریل به طور طبیعی آلاینده‌های کمی دارد و حاوی یک آنتی‌اکسیدان قوی است. این روغن، EPA و DHA را در دو شکل تری گلیسیرید و فسفولیپید فراهم می‌آورد که به خوبی جذب می‌شوند.

 

روغن صدف دوکفه‌ای سبز

صدف دوکفه‌ای سبز، جاندار بومی نیوزیلند بوده، روغن آن معمولاً به شکل تری گلیسیریدها و اسیدهای چرب آزاد است و

به غیر از EPA و DHA، حاوی ایکوزاتترا انوئیک اسید (ETA) نیز هست.

این نوع اسید چرب امگا 3 نادر ممکن است حتی نسبت به دیگر اسیدهای چرب امگا 3 در کاهش التهاب موثرتر باشد [۱۸، ۱۹].

مصرف روغن صدف دوکفه‌ای سبز از لحاظ محیط زیستی نیز سازگار سنجیده می‌شود.

چکیده مطالب

از منابع دیگر مکمل‌های امگا 3، روغن صدف دوکفه‌ای سبز است. این صدف حاوی چندین شکل از امگا 3 بوده و انتخابی سازگار با محیط زیست محسوب می‌شود.

 

روغن پستانداران

روغن امگا 3 پستانداران از چربی فک دریایی تشکیل شده است و به شکل تری گلیسیریدهای طبیعی است.

این روغن علاوه بر EPA و DHA، حاوی دوکاساپنتانوئیک اسید (DPA) است. DPA یک اسید چرب امگا 3 نادر است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد [۲۰].

همچنین روغن امگا 3 پستانداران، به شکل خارقالعاده‌ای امگا 6 کمی دارد.

چکیده مطالب

روغن پستانداران علاوه بر EPA و DHA در حالت تری گلیسیرید، حاوی یک نوع چربی امگا 3 نادر به نام DPA نیز است.

 

روغن ALA

آلفا لینولنیک اسید که به اختصار ALA نامیده می‌شود، در واقع «شکل گیاهی» امگا 3 است.

مقادیر زیادی از آن در دانه‌ کتان، دانه‌ گیاه چیا و دانه کنف یافت می‌شود. متاسفانه، ALA در بدن انسان فعال نیست.

این روغن برای اینکه مفید واقع شود، نیاز است تا به EPA یا DHA تیدیل شود، اما این فرایند تبدیل در انسان‌ها به شدت سخت ومحدود خواهد بود [۲۱، ۲۲، ۲۳].

همچنین اکثر روغن‌های گیاهی دارای امگا 6 زیادتری نسبت به امگا 3 هستند.

چکیده مطالب

روغن‌های ALA از منابع گیاهی تشکیل شده‌اند و حاوی امگا 3 و نیز امگا 6 هستند. آن‌ها حاوی هیچگونه EPA یا DHAای نیستند؛ این‌ دو همان گونه‌هایی از امگا 3 هستند که در بدن انسان فعالند.

 

روغن جلبک

جلبک دریایی به ویژه میکروجلبک، یک منبع تری گلیسیرید دیگر از EPA و DHA است.

درواقع EPA و DHA موجود در ماهی از جلبک نشأت می‌گیرد که توسط ماهی‌های کوچکتر خورده شده و در زنجیره غذایی بالا می‌رود.

مطالعات نشان می‌دهند که روغن جلبک نسبت به روغن ماهی حتی غلظت بیشتری از امگا 3ها، به ویژه DHA، را شامل می‌شود.

حتی امکان دارد حاوی مواد معدنی مهمی مانند ید نیز باشد.

روغن جلبک، یک منبع بسیار خوبی از امگا 3 به خصوص برای گیاهخواران و ویگن‌ها است [۲۴، ۲۵].

علاوه بر این، جلبک دریایی، پایدار و سازگار با محیط زیست محسوب می‌شود و این  امکان وجود دارد که بتواند به نیاز روزافزون جمعیت جهان به اسیدهای چرب امگا 3 پاسخ دهد.

چکیده مطالب

میکروجلبک‌ها یک منبع گیاهی از EPA و DHA به شکل تری گلیسیرید هستند. این نوع روغن، با محیط زیست سازگار است و یک منبع عالی از امگا 3 برای گیاهخواران و ویگن‌ها محسوب می‌شود.

 

کپسول‌های امگا 3

روغن‌های امگا 3 عمدتاً در کپسول‌ها یا ژل‌های نرمی موجود هستند.

این‌ مدل‌ها در میان مصرف کنندگان محبوب هستند؛ زیرا هیچگونه مزه‌ای نداشته و مصرف آن‌ها آسان است.

این کپسول‌ها معمولاً از یک لایه‌ی نرمی از ژلاتین تشکیل شده‌اند و همچنین بسیاری از کارخانه‌ها از پوشش انتریک (روده‌ای) استفاده می‌کنند.

پوشش انتریک از انحلال کپسول جلوگیری می‌کند تا اینکه کپسول به روده‌های کوچک برسد. این موضوع، مسئله‌ای معمول در میان کپسول‌های روغن ماهی است؛ زیرا از آروغ‌ زدن‌های ناشی از ماهی ممانعت می‌کند.

درهر حال، این کپسول‌ها می‌توانند بوی فساد روغن ماهی را پنهان سازند.

اگر شما از کپسول‌های امگا 3 مصرف می‌کنید، عاقلانه است که هر چند وقت یکی از آن‌ها را باز کنید و ببویید تا مطمدن شوید که فاسد و متعفن نشده‌اند.

چکیده مطالب

کپسول‌ها روش محبوبی برای جذب امگا 3 هستند. هرچند، کپسول‌ها می‌توانند بوی روغن فاسد را مخفی سازند؛ بنابراین بهتر است که هرازگاهی یکی از آن‌ها را باز کرده و  و از سلامت آن اطمینان حاصل نمایید.

 

موارد مهم هنگام خرید مکمل‌ها 

هنگام خرید یک مکمل امگا 3، باید همیشه برچسب آن با دقت خوانده شود.

همچنین موارد زیر را بررسی کنید:

نوع امگا 3: در اکثر اوقات، مکمل‌های امگا 3 حاوی مقادیر ناچیزی از EPA و DHA که مهمترین انواع امگا 3 به شمار می‌روند هستند. اطمینان حاصل کنید که مکمل‌تان حاوی این‌ها باشد.

مقدار امگا 3: ممکن است در سمت جلویی یک مکمل نوشته شده باشد که حاوی 1000 میلی‌گرم روغن ماهی در هر کپسول است. هرچند، در سمت پشتی آن می‌خوانید که مقادیر  EPAو DHA آن تنها 320 میلی‌گرم است.

شکل امگا 3: به منظور جذب بهتر به دنبال FFA (اسیدهای چرب آزاد)، TG، rTG (تری گلیسیریدها و تری گلیسیریدهای اصلاح شده) و PLها (فسفولیپیدها) به جای EE (اتیل استرها) باشید.

خلوص و اعتبار: سعی کنید محصولاتی را بخرید که دارای استاندارد GOED برای خلوص یا یک برچسب «تست شده توسط شخص ثالث» بر روی خود باشند. این موارد نشان می‌دهند که آن‌ها به احتمال قوی ایمن هستند و حاوی موادی ‌هستند که ادعا می‌کنند.

تازگی: امگا 3ها مستعد فاسد شدن هستند. زمانی که فاسد می‌شوند، بوی گندی می‌گیرند، ضعیف و حتی مضر می‌شوند. همیشه تاریخ محصول را بررسی کنید؛ محصول را ببویید و نگاه گنید که آیا حاوی آنتی‌اکسیدانی مانند ویتامین E است یا خیر.

پایداری: سعی داشته باشید روغن ماهی را بخرید که توسط MSC، صندوق حفاظت محیط زیست یا سازمانی مشابه تأیید شده باشد. ماهی‌های کوچک کم عمر، پایداری و تجدید پذیری بیشتری دارند.

چکیده مطالب

محصول خود را بر مبنای نوع و مقدار امگا 3 بررسی کنید. این محصول باید حاوی مقادیر کافی از EPA و DHA باشد و همچنین ترجیجاً آنتی اکسیدانی داشته باشد که از فساد جلوگیری کند.

 

بهترین مکمل‌‌های امگا 3 کدام‌اند؟

یک مکمل عادی روغن ماهی به احتمال زیاد، بهترین انتخاب برای اکثر افرادی که تنها به دنبال سلامتی خودشان هستند، است.

هرچند به یاد داشته باشید که روغن طبیعی ماهی معمولاً از 30 درصد EPA و DHA تشکیل شده است که این یعنی، 70 درصد باقیمانده از دیگر چربی‌ها است.

اگر شما بخواهید که مقادیر بیشتری از EPA و DHA جذب کنید، نیاز دارید که مقدار زیادی کالری و ویتامین A مصرف کنید تا آن اندازه‌ امگا 3 را که مد نظرتان هست، دریافت کنید.

در این مورد، مکملی با امگا 3های تغلیظ شده، به احتمال قوی بهترین فکر است؛ زیرا مقادیر EPA و DHA آن می‌توانند تا 90 درصد بالا باشند. به دنبال برندهایی باشید که حاوی امگا 3هایی به شکل اسیدهای چرب آزاد (بهترین)، تری گلیسیریدها یا فسفولیپیدها هستند.

تعدادی از برندهای مکمل امگا 3 خوب عبارتند از: نوردیک نچرال، گرین پاسچر، بایومارین پلاس، امگاویا و اوگا 3.

چکیده مطالب

یک مکمل عادی روغن ماهی به احتمال قوی، برای اکثر افرادی که تنها به دنبال تنظیم سلامتی خود هستند، کافی است. اگر شما به دزهای بالاتری از امگا 3 نیاز دارید، یک مکمل با امگا 3های تغلیظ یافته مصرف کنید.

 

کلام آخر

به احتمال زیاد برای اکثر افراد، یک مکمل عادی روغن ماهی کافی است.

در هر حال، اطمینان حاصل نمایید آن مکمل واقعاً حاوی همان چیزی باشد که ادعا می‌کند و به محتوی EPA و DHA آن توجه ویژه‌ای بکنید.

EPA و DHA به بهترین نحو در محصولات امگا 3 حیوانی یافت می‌شوند. گزینه‌های گیاهخوارانه هم موجودند؛ اما آنها معمولاً تنها حاوی ALA هستند. روغن جلبک یک استثناء است که منبعی عالی از امگا 3های باکیفیت و مناسب برای تمام افراد از جمله ویگن‌ها است.

از آنجایی که چربی جذب امگا 3ها را افزایش می‌دهد؛ بهتر است که این مکمل‌ها را با غذایی که حاوی چربی هستند، مصرف نمایید [۲۶، ۲۷].

درآخر به یاد داشته باشید که امگا 3ها همانند ماهی، فاسد شدنی‌ هستند؛ بنابراین خریدن مقدار زیادی از آن‌ها فکر خوبی نیست.

امگا 3ها می‌توانند یکی از مفیدترین مکمل‌هایی باشند که شما قادرید مصرف کنید اما باید در انتخاب خود عاقلانه عمل کنید.

 

امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با ما در بخش نظرات در ارتباط باشید. مجله ورزشی علم بدن آماده است تا با ارائه مقالات به روز و علمی به سوالات شما پاسخ دهد. شما همراهان گرامی مجله ورزشی علم بدن همچنین می‌توانید با مراجعه به کانال تلگرامی ما در جریان آخرین مقالات و مطالب مجله قرار بگیرید.

نظرسنجی
هیچ اطلاعاتی از شما مانند IP یا موقعیت مکانی در سرور ذخیره نخواهد شد.
۱. آیا تا کنون از مکمل‌های امگا-۳ مصرف کرده‌اید؟
۲. آیا با توصیه پزشک شروع به مصرف امگا-۳ کردید/خواهید کرد یا خیر؟
۳. روزانه چند قرص امگا-۳ مصرف کردید/می‌کنید؟
لطفا صبر کنید...
1.

Neubronner J , et al. "Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. - PubMed - NCBI". Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247-54. doi: 10.1038/ejcn.2010.239. Epub 2010 Nov 10. Randomized Controlled Trial[PubMed]

2.

Nordøy A , et al. "Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. - PubMed - NCBI". Am J Clin Nutr. 1991 May;53(5):1185-90. Research Support, U.S. Gov't, Non-P.H.S.; Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.[PubMed]

3.

Beckermann B , et al. "[Comparative bioavailability of eicosapentaenoic acid and docasahexaenoic acid from triglycerides, free fatty acids and ethyl esters in volunteers]. - PubMed - NCBI". Arzneimittelforschung. 1990 Jun;40(6):700-4. Clinical Trial; Comparative Study; English Abstract; Randomized Controlled Trial[PubMed]

4.

Lawson LD and Hughes BG. "Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free acids, or ethyl esters. - PubMed - NCBI". Biochem Biophys Res Commun. 1988 Apr 15;152(1):328-35.[PubMed]

5.

Ghasemifard S , et al. "Omega-3 long chain fatty acid "bioavailability": a review of evidence and methodological considerations. - PubMed - NCBI". Prog Lipid Res. 2014 Oct;56:92-108. doi: 10.1016/j.plipres.2014.09.001. Epub 2014 Sep 16. Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

6.

Ikeda I , et al. "Digestion and lymphatic transport of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids given in the form of triacylglycerol, free acid and ethyl ester in ... - PubMed - NCBI". Biochim Biophys Acta. 1995 Dec 7;1259(3):297-304.[PubMed]

7.

Yang LY , et al. "Lipolysis of menhaden oil triacylglycerols and the corresponding fatty acid alkyl esters by pancreatic lipase in vitro: a reexamination. - PubMed - NCBI". J Lipid Res. 1990 Jan;31(1):137-47. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

8.

Yang LY , et al. "Intestinal absorption of menhaden and rapeseed oils and their fatty acid methyl and ethyl esters in the rat. - PubMed - NCBI". Biochem Cell Biol. 1990 Feb;68(2):480-91. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

9.

"Oxidation Rates of Triacylglycerol and Ethyl Ester Fish Oils | SpringerLink". Fish oil is available primarily as triacylglycerols (TAG) or ethyl esters (EE). Anecdotal evidence suggests that TAG have superior bioavailability and oxidative stability compared to EE. In this...[link]

10.

"Preparation of highly purified concentrates of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid | SpringerLink". Because of the complexity of marine lipids, polyunsaturated fatty acid (PUFA) derivatives in highly purified form are not easily prepared by any single fractionation technique. The products are...[link]

11.

Tou JC , et al. "Krill for human consumption: nutritional value and potential health benefits. - PubMed - NCBI". Nutr Rev. 2007 Feb;65(2):63-77. Review[PubMed]

12.

Winther B , et al. "Elucidation of phosphatidylcholine composition in krill oil extracted from Euphausia superba. - PubMed - NCBI". Lipids. 2011 Jan;46(1):25-36. doi: 10.1007/s11745-010-3472-6. Epub 2010 Sep 17. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

13.

"Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect".[PubMed]

14.

Schuchardt JP , et al. "Incorporation of EPA and DHA into plasma phospholipids in response to different omega-3 fatty acid formulations--a comparative bioavailability stud... - PubMed - NCBI". Lipids Health Dis. 2011 Aug 22;10:145. doi: 10.1186/1476-511X-10-145. Comparative Study; Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

15.

"Metabolic Effects of Krill Oil are Essentially Similar to Those of Fish Oil but at Lower Dose of EPA and DHA, in Healthy Volunteers".[PubMed]

16.

"Marine Omega-3 Phospholipids: Metabolism and Biological Activities".[PubMed]

17.

Lu FS , et al. "Effect of temperature towards lipid oxidation and non-enzymatic browning reactions in krill oil upon storage. - PubMed - NCBI". Food Chem. 2014 Aug 15;157:398-407. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.02.059. Epub 2014 Feb 22. Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

18.

Whitehouse MW , et al. "Anti-inflammatory activity of a lipid fraction (lyprinol) from the NZ green-lipped mussel. - PubMed - NCBI". Inflammopharmacology. 1997;5(3):237-46.[PubMed]

19.

Halpern GM. "Anti-inflammatory effects of a stabilized lipid extract of Perna canaliculus (Lyprinol). - PubMed - NCBI". Allerg Immunol (Paris). 2000 Sep;32(7):272-8. Comparative Study; Review[PubMed]

20.

Kaur G , et al. "Docosapentaenoic acid (22:5n-3): a review of its biological effects. - PubMed - NCBI". Prog Lipid Res. 2011 Jan;50(1):28-34. doi: 10.1016/j.plipres.2010.07.004. Epub 2010 Jul 23. Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

21.

Brenna JT. "Efficiency of conversion of alpha-linolenic acid to long chain n-3 fatty acids in man. - PubMed - NCBI". Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2002 Mar;5(2):127-32. Review[PubMed]

22.

Gerster H. "Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)? - PubMed - NCBI". Int J Vitam Nutr Res. 1998;68(3):159-73. Review[PubMed]

23.

Plourde M and Cunnane SC. "Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. - PubMed - NCBI". Appl Physiol Nutr Metab. 2007 Aug;32(4):619-34. Research Support, Non-U.S. Gov't; Review[PubMed]

24.

Arterburn LM , et al. "Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. - PubMed - NCBI". J Am Diet Assoc. 2008 Jul;108(7):1204-9. doi: 10.1016/j.jada.2008.04.020. Randomized Controlled Trial; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

25.

Davis BC and Kris-Etherton PM. "Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. - PubMed - NCBI". Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):640S-646S. doi: 10.1093/ajcn/78.3.640S. Review[PubMed]

26.

Visioli F , et al. "Dietary intake of fish vs. formulations leads to higher plasma concentrations of n-3 fatty acids. - PubMed - NCBI". Lipids. 2003 Apr;38(4):415-8. Comparative Study; Research Support, Non-U.S. Gov't[PubMed]

27.

Lawson LD and Hughes BG. "Absorption of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid from fish oil triacylglycerols or fish oil ethyl esters co-ingested with a high-fat meal. - PubMed - NCBI". Biochem Biophys Res Commun. 1988 Oct 31;156(2):960-3. Comparative Study[PubMed]

عباد رمضان‌زاده ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۰
دیدگاه کاربران