احساس درد در شانه و عدم توانایی در حرکت دادن کامل دستها از جمله علائمی هستند که در صورت تجربه آنها ممکن است دچار آسیب روتاتور کاف شده باشید. آسیب روتاتور کاف بسیار در بین ورزشکاران و به ویژه بدنسازان شایع بوده و از همین رو مجله ورزشی علم بدن قصد دارد تا در ادامه این مطلب شما را کمی بیشتر با عوامل، علائم و همچنین روشهای پیشگیری و درمان این آسیب دردناک آشنا کند؛ با ما همره باشید.
روتاتورکاف چیست؟
روتاتورکاف گروهی از چهار عضله و تاندون است که به ثبات و همچنین حرکت شانه کمک میکند. هر زمان که شانههایتان را به حرکت در میآورید، درواقع در حال استفاده از روتاتورکاف جهت ثبات و کمک به حرکت مفصل(شانه) هستید.
روتاتورکاف منطقه ی آسیب پذیری بوده که کشیدگی، تاندونیت و بورسیت از متداولترین آسیبهای مربوط به آن هستند.
چه عواملی باعث ایجاد آسیب روتاتورکاف میشود؟
آسیب های مربوط به روتاتورکاف میتوانند به صورت خفیف یا بسیار شدید اتفاق بیافتند. معمولا این آسیبها در سه دسته قرار خواهند گرفت:
تاندونیت
تاندونیت یا التهاب تاندون، آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از روتاتورکاف است که این امر باعث التهاب آن خواهد شد. تنیس بازانی که از سرویس بالای سر استفاده میکنند و نقاشانی که برای انجام کار خود باید دستشان را برای مدت زیادی بالا نگه دارند معمولا در خطر این نوع از آسیب دیدگی روتاتور کاف قرار میگیرند.
بوریست
بورسیت یکی دیگر از آسیب رایج روتاتورکاف بوده که ناشی از التهاب بورس یا همان کیسه سینوویال است. بورسها کیسههای پر از مایع هستند که بین تاندونهای روتاتورکاف واستخوان زیرین آن قرار دارند.
کشیدگی یا پارگی
کشیدگی یا پارگی روتاتورکاف در اثر استفاده بیش از حد یا آسیب ناگهانی ایجاد میشود. تاندونهایی که عضلات را به استخوآنها متصل میکنند میتوانند تا حدی و حتی کاملا، پاره شده یا بیش از اندازه کشیده شوند. روتاتورکاف همچنین میتواند بعداز افتادن، تصادف با ماشین یا اتفاقاتی از این قبیل کشیده یا پاره شود.
این آسیب ها بطور معمول باعث درد شدید و فوری خواهند شد.
علائم آسیب روتاتورکاف چیست؟
همه ی آسیب های روتاتورکاف با درد همراه نخواهند بود و گاهی اوقات ممکن است روتاتورکاف برای ماهها و سالها قبل از شروع درد و علایم، دچار آسیب دیدگی شده باشد که اصطلاحا به آن “دژنراسیون” گفته میشود.
علائم رایج آسیب روتاتورکاف شامل:
- اجتناب از فعالیتهای خاص به دلیل احساس درد
- دشوار بودن حرکت دادن مفصل شانه در دامنه حرکتی کامل
- سخت بودن خوابیدن روی دست آسیب دیده
- درد یا سوزش هنگام بردن دست به بالای سر
- احساس درد در شانه مخصوصا در شب
- شدیدتر شدن احساس ضعف در سرشانه به مرور زمان
- سخت بودن بردن دست به پشت بدن
اگر بیش از یک هفته هر یک از این علایم را تجربه کردید، یا کنترل عملکرد دستان خود را از دست دادید، به پزشک مراجعه کنید.
چه کسانی بیشتر در معرض آسیبهای روتاتور کاف قرار دارند؟
آسیبهای روتاتور کاف میتوانند ناگهانی رخ داده یا به مرور زمان به صورت دژنراسیون نمایان شوند.
صدمات ناگهانی معمولا بر اثر حادثه خاص رخ میدهند. این نوع از آسیبها میتوانند بر اثر از بلند کردن اجسام سنگین،افتادن و قرار دادن شانه در موقعیت نادرست رخ دهند. معمولا جوانان این نوع از آسیب روتاتورکاف را بیشتر تجربه میکنند.
آسیبهای دژنراسیون بر اثر استفاده بیش از حد در مدت زمان طولانی رخ خواهند داد. افراد زیر معمولا بیشتر در معرض این نوع آسیبها قرار میگیردند:
- ورزشکاران، به ویژه تنیس بازان، بازیکنان بیس بال، قایقرانان و کشتی گیران
- افراد با مشاغلی که نیاز به بلند کردن مکرر اجسام دارند؛ مانند نقاشان و نجاران
- افراد بالای 40 سال
آسیب روتاتورکاف چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشکان از طریق سابقه پزشکی، معاینهی فیزیکی و اسکن برای تشخیص آسیبهای روتاتور کاف استفاده میکنند. همچنین ممکن است پزشکان در مورد فعالیتهای فیزیکی مراجعه کننده در محل کار نیز از او سوال بپرسند. این سوالات تعیین میکنند که آیا بیمار در معرض خطر ابتلا به وضعیت دژنراسیون قرار دارد یا خیر!
البته معمولا پزشکان معالج در مراحل معاینه، دامنه حرکت و قدرت بازو مراجعه کننده را نیز آزمایش کرده و علاوه بر آن شرایط مشابهی مانند آسیبهای عصبی یا آرتروز را نیز بررسی میکنند.
استفاده از اسکنهایی مانند اشعه ایکس نیز میتواند هرگونه برآمدگی استخوانی را شناسایی کند.این برآمدگیهای استخوانی کوچک که در جای نادرست رشد کردهاند میتوانند به تاندون روتاتورکاف ساییده شده وباعث درد و التهاب در این ناحیه شوند.
اسکنهای MRI و سونوگرافی نیز از جمله ابزارهایی هستند که میتوان از آنها برای بررسی بافتهای نرمی مثل تاندون و عضلات استفاده کرد. این اسکنها میتوانند به شناسایی پارگی کمک کرده همچنین نشان دهند که پارگی چقدر بزرگ و شدید است.
چگونه میتوان از آسیب روتاتورکاف جلوگیری کرد؟
ورزشکاران و افراد شاغلی که مستلزم به استفاده از شانههایشان هستند، باید زود به زود به خود استراحت دهند. این کار میتواند فشار روی شانهها را کاهش دهد. ورزش کردن و تقویت عضلات سرشانه و همچنین بهبود دامنه حرکتی نیز میتواند به جلوگیری از آسیب روتاتور کاف کمک میکند.
در صورت احساس درد در شانه، یخ گذاشتن روی منطقه درد نیز میتواند به کاهش تورم کمک کند. یخ را در یک بسته پارچهای قرار داده و به مدت 10 دقیقه روی قسمت مورد نظر قرار دهید. این کار همیچنین میتوانند از آسیب مجدد روتاتور کاف نیز جلوگیری کنند.
آسیب روتاتور کاف چگونه درمان میشود؟
آسیب روتاتور کاف میتواند تنها با استراحت بهبود پیدا کرده و یا حتی نیازمند جراحی نیز باشد.
التهاب تاندون میتواند به پارگی روتاتورکاف تبدیل شده و این آسیب با گذشت زمان بدتر شود.
درمان سریع و به موقع به شما به جلو گیری از پیشرفت آسیب کمک میکند.
روشهای درمانی غیر جراحی علائم حدود 50 درصد افراد مبتلا به آسیب روتاتورکاف را بهبود میبخشند. این روشهای درمانی به شرح زیر هستند:
- استفاده از کمپرس گرم یا سرد برای کاهش تورم
- تمرین کردن با هدف بازگرداندن قدرت و دامنه حرکت
- تزریق نوعی استروئید به نام کورتیزون در ناحیه ی آسیب دیده که به کاهش التهاب کمک میکند
- استراحت بازوی آسیب دیده و پوشیدن آویز دست طبی جهت محدود کردن حرکت دست
- استفاده از داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
آسیب روتاتور کاف چه نتیجهای را در پی خواهد داشت؟
نوع و شدت آسیب روتاتورکاف تعیین کننده نتیجه آن خواهد بود. معمولا نیمی از مبتلایان به آسیب روتاتورکاف با استفاده از ورزش و مراقبت در منزل باعث کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی مفصل شانه شده و از آسیب روتاتور کاف رهایی پیدا می کنند. اما در صورت پارگی خیلی شدید روتاتور کاف، ممکن است تنها را درمان آسیب دیدگی جراحی باشد.
امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با ما در بخش نظرات در ارتباط باشید. مجله ورزشی علم بدن آماده است تا با ارائه مقالات به روز و علمی به سوالات شما پاسخ دهد.